U trendu

Medjunarodna zajednica solidarna s Velikom Britanijom posle napada

Nekoliko zemalja, medju kojima SAD, Rusija, Nemačka i Francuska izrazile su večeras solidarnost s Velikom Britanijom gde su u napadu kod Parlamenta u Londonu danas poginule četiri osobe, a povredjeno je oko 20, javile su agencije AP i AFP.

Nemačka i Francuska, koje su same bile mete terorističkih napada, bile su medju prvima u porukama solidarnosti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je podršku „britanskim prijateljima i svim stanovnicima Londona“ posle napada.

„Iako se još ne zna pozadina napada, Nemačka i njeni gradjani su čvrsto uz Britance u borbi protiv svakog oblika terorizma“, rekla je Angela Merkel.

Solidarnost je večeras izrazio i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Francuski predsednik Fransoa Oland takodje je uzrazio solidarnost s Britancima posle napada u kojem su povredjena i tri francuska srednjoškolca na ekskurziji u Londonu.

„U ime Francuske izražavam solidarnost britanskom narodu i premijerki Terezi Mej, koja je bila primorana da napusti zgradu parlamenta kad se dogodio napad“, rekao je Oland.

Portparol Bele kuće Šon Spajser izjavio je da je predsednik Donald Tramp razgovarao s britanskom premijerom o bezbednosnoj situaciji posle napada i pružio podršku Velikoj Britaniji.

Porparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izrazila je saučešće porodicama žrtava napada i naglasila značaj globalne saradnje u borbi protiv terorizma.

„Terorizam nema kategorije, smatramo ga apsolutnim zlom. Naše misli su sada s britanskim narodom i osećemo njegov bol. Ponavljamo da treba zajedno da se borimo protiv tog zla“, rekla je Zaharova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.