U trendu

Međunarodni zvaničnici osudili rusku aneksiju 4 regiona

LONDON – Svetski lideri uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena osudili su danas „rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona“.

Velika Britanija je pozvala ruskog ambasadora u Londonu u znak protesta zbog pripajanja Moskvi više od 15 odsto Ukrajine, saopštila je kancelarija spoljnih poslova.

Japanski premijer Fumio Kišida, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ocenio je novu rusku aneksiju delova Ukrajine kao nezakonitu i kao kršenje suvereniteta zemlje, prenosi AP.

„Rekao sam mu da nikada ne treba prihvatiti referendum koji je raspisala Rusija i njeno pripajanje delova Ukrajine i da to najoštrije osuđujem“, izjavio je Kišida.

Kišida je rekao i da je uverio Zelenskog u njihovom 30-minutnom razgovoru da je Japan posvećen saradnji sa širom međunarodnom zajednicom u daljoj podršci Ukrajini i da planira da uvede još sankcija Rusiji.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da njegova zemlja neće prihvatiti rusku aneksiju ukrajinskih regiona, koju je danas najavio predsednik Vladimir Putin.

„Holandija nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima“, rekao je Rute.

Grčka takođe osuđuje pripajanje Rusiji okupiranih ukrajinskih regiona.

„Odluka je nezakonita, jer očigledno krši međunarodno pravo i nevažeća je“, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva inostranih poslova.
Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je na povećanje vojne podrške Kijevu i nove sankcije, javlja Rojters.

„Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nezakonite akte priznavanja nezavisnostid i pripajanja Ruskoj Federaciji delova ukrajinskih regiona Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja“, navodi se u saopštenju.

Ruski potez da anektira četiri ukrajinska regiona nema „nikakvu pravnu i političku vrednost“, izjavila je Đorđa Meloni, za koju se očekuje da će sledećeg meseca biti imenovana za premijera Italije.

Meloni je u saopštenju rekla da ruski predsednik „još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu koja ugrožava bezbednost celog evropskog kontinenta“ i pozvala na jedinstvo Zapada, prenosi Rojters.

Rusija je ranije proglasila aneksiju regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona nakon što je održala referendume u okupiranim oblastima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev poručili su da je time prekršeno međunarodno pravo, a da je glasanje bilo prinudno i nereprezentativno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.