U trendu

Medoks: Premijer zabrinut, bezbednost građana prioritet

PODGORICA – Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks pozvala je danas na smirivanje tenzija i potrebu uspostavljanja odgovarajućih bezbednosnih i zdravstvenih mera tokom predstojećeg ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Odgovornost Vlade je da u saradnji sa verskom zajednicom i opštinskim vlastima postigne sporazum o odgovarajućim bezbednosnim i zdravstvenim merama u toku ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, saopštila je Medoks na Tviteru posle sastanka sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Bezbednost građana Crne Gore mora biti najviši prioritet, istakla je Medoks posle sastanka sa Krivokapićem, koji je, prema njenim rečima, podelio zabrinutost zbog tenzija vezanih za predstojeću ceremoniju na Cetinju, prenela je RTCG.

Medoks je, kako je preneo crnogorski javni servis, dodala da su sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje i dalje važni.

“U ovim vremenima moramo se nositi sa vrlo opipljivim izazovom koji predstavlja pristizanje delta soja virusa u Crnu Goru i potrebom da se izbegavaju velika okupljanja bez striktne kovid kontrole”, napisala je Medoks.

Ona je ocenila da, osim Vlade, od velike pomoći mogu biti političke i verske vođe tako što će pozvati na smirenost i tragati za putem koji podrazumeva smanjenje tenzija.

Na Tviteru se u sredu pojavio snimak nepoznate muške osobe sa neprimerenim i pretećim porukama uoči ceremonije ustoličenja episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju 5. septembra, saopšteno je ranije iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Povodom objave na društvenim mrežama, kojom se preti ubijanjem na Cetinju, postupili smo u skladu sa nadležnostima“, saopštio je MUP Crne Gore na Tviteru.

Ambasada SAD u Crnoj Gori u četvrtak je pozvala na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije EU u Podgorici upozorili da su izjave koje kreairaju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar