U trendu

Medvedev: Kijevske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere

MOSKVA – Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući postupke ukrajinskih vlasti u odnosu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), rekao je danas da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere, javlja RIA Novosti.

„Kijevski satanisti su došli do Ukrajinske pravoslavne crkve, traže veze sa ruskim svetom. Konfiskuju crkvenu imovinu. Tuku duhovnike i parohijane. Međutim, progon UPC je počeo mnogo ranije. Kada je izvesni Porošenko žrtvovao UPC i Minski sporazum zarad njegovog neuspelog reizbora“, poručio je Medvedev.

Ranije u toku dana iz Kijeva je saopšteno da će ukrajinska vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da „slabi Ukrajinu iznutra“, preneo je danas Rojters.

Nacionalni savet za bezbednost i Savet za odbranu Ukrajine ovlastili su vladu da napravi nacrt zakona nakon niza upada u parohije za koje Kijev kaže da možda dobijaju naredbe od Moskve.

U Ukrajini postoji Pravoslavna crkva Ukrajine, pod ingerencijom Kijeva, i Ukrajinska pravoslavna crkva, pod ingerencijom Moskve.

Crkve su se razdvojile pre tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar