U trendu

Medvedev: SAD priznale krah svoje strategije odlaskom iz Avganistana

MOSKVA – Odlaskom iz Avganistana Amerika je otvoreno priznala krah strategije čiji je cilj bio uspostavljanje sveobuhvatnog vojno-političkog prisustva, ocenio je zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

Pokušavajući da spase svoju reputaciju i autoritet NATO u celini, američka administracija je odbila da prizna poraz i umesto toga počela je da se služi formulom „nas ne isteruju, sami odlazimo“, naveo je Medvedev u autorskom članku za Gazeta.ru.

Medvedev je primetio da je predsednik Bajden ukazao da povlačenje vojske ne znači samo kraj kampanje u Avganistanu nego i kraj ere ‘velikih vojnih operacija s ciljem preuređivanja drugih država’.

„Njegove reči suštinski znače otvoreno priznanje Vašingtona da je njihova strategija uspostavljanja sveobuhvatnog vojno-političkog prisustva doživela krah“, naveo je Medvedev, prenosi Sputnjik.

On upozorava i na novu migrantsku krizu za Rusiju i zemlje Centralne Azije zbog situacije u Avganistanu. U tom kontekstu naglašava važnost osiguravanja bezbednosti Rusije i zemalja ODKB.

„Avganistanci čine jednu od najvećih grupacija izbeglica koje spas traže u Evropi. Novi talas migrantske krize preti i Rusiji i zemljama Centralne Azije“, ističe Medvedev.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ne preduzmu mere u cilju osiguranja bezbednosti posledice avganistanskog sukoba mogle bi da se osete i na teritoriji Rusiji susednih država, pri čemu se pre svega radi o merama za suprotstavljanje terorizmu koji ni posle 20 godina nije nestao.

Medvedev smatra i da su posledice vojnog prisustva SAD u Avganistanu katastrofalne, imajući u vidu da je Vašington uludo uložio 1,5 biliona dolara u tu zemlju, a nije uspeo da pobedi terorizam.

U regionu, kako je istakao, i sada deluju desetine hiljada ekstremista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar