Mej: Ako sporazum bude odbijen idemo u nepoznato

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je danas poslanike da bi mogli povesti zemlju u „nepoznate vode“ i izazvati izbore ako odbace sporazum s EU o Bregzitu.

Mej se bori da spase nepopularni sporazum kao i svoj položaj pre glasanja u utorak, kada se očekuje da će poslanici odbiti da odobre sporazum o razlazu s Unijom. Iz njenog kabineta je saopšteno da uprkos tome glasanje neće biti odloženo.

Izvesni poraz premijerke u parlamentu bi mogao značiti Bregzit bez dogovora, što je ishod koji bi mogao dovesti do ekonomskog haosa.

U današnjem intervjuu za list Mejl Mej je rekla da bi odbacivanje postignutog sporazuma značilo „duboku neizvesnost za zemlju s veoma velikom opasnošću od napuštanja Bregzita ili napuštanja EU bez dogovora“.

„Kada kažem da ćemo stvarno biti u nepoznatim vodama ako sporazum ne prodje nadam se da ljudi razumeju da u to iskreno verujem i bojim se da bi moglo da se desi“, rekla je ona.

Takodje, zapretila je da bi uskraćivanje podrške planu moglo ojačati lidera opozicionih laburista.

„Verujem da je Džeremi Korbin na vlasti rizik koji sebi ne možemo priuštiti“, navela je ona.

Konzervativna britanska vlada nema većinu u parlamentu, a opozicija je, kao i mnogi konzervativci, najavila da neće podržati sporazum s EU.

Pristalice Bregzita tvrde da sporazumom Velika Britanija ostaje previše vezana za EU dok proevropski političari misle da se njime podižu barijere izmedju Velike Britanije i njenog najvećeg trgovinskog partnera i ostavlja brojne detalje o budućim odnosima nerešenim.

Svi protivnici sporazuma se oštro protive i odredbi po kojoj bi Velika Britanija ostala u carinskoj uniji s EU da bi se garantovala otvorena granica Irske i britanske Severne Irske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.