Mej odbacila pozive za škotski referendum o nezavisnosti

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je poziv Škotske liderke za održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske pre nego što Britanija napusti Evropsku uniju.

Mej je rekla danas da „sada nije vreme“ da se ponovo otvori rasprava o škotskoj nezavisnosti, mada nije isljključila održavanje referenduma u budućnosti.

„Sva naša energija treba da bude usmerena na pregovore sa Evropskom Unijom“, rekla je Mej i dodala da bi održavanje referenduma dok su pregovori sa EU u toku otežalo britanskoj vladi u naporima da postigne dobar dil za Škotsku i dobar dil za Veliku Britaniju.

Britanska kraljica Elizabeta druga formalno je danas potvrdila zakon o davanju ovlašćenja Vladi da pokrene pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU), nakon čega premijerka Tereza Mej može u bilo kom trenutku da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i počne pregovore o napuštanju Unije. Pregovori o razdvajanju mogu da traju dve godine.

Velika Britanija sastavljena je od Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske, a kao celina je glasala da napusti EU na referendumu 23. juna. Medjutim većina Škotlandjana, njih 62 odsto je izglasalo da ostane u EU.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je ove nedelje da će zatražiti dozvolu da održi novi referendum o nezavisnosti jer Velika Britanija izvlači Škotsku iz Evropske unije protiv njene volje. Ona je rekla da će tražiti da se održi referendum u jesen 2018. ili proleće 2019. Medjutim britanska vlada mora da se složi da se održi pravno obavezjujući referendum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.