U trendu

Mej: Sporazum o Bregzitu nema dovoljno podrške u parlamentu

Sporazum o Bregzitu koji je ispregovaran sa Briselom nema dovoljno podrške u Parlamentu da bi se o njemu ponovo glasalo, rekla je danas britanska premijerka Tereza Mej u obraćanju poslanicima.

„Kako sada stvari stoje sporazum nema dovoljno podrške u Parlamentu da se ponovo podnese na treće glasanje“, rekla je Mej, prenosi Frans pres.

Ona je rekla je da će nastaviti da pokušava da privoli poslanike da podrže njen sporazum pre nego što ga ove nedelje stavi na glasanje u donjem domu parlamenta, treći put. Prva dva puta sporazum je odbačen u parlamentu ubedljivom većinom.

Mej će takodje naložiti poslanicima svoje konzervativne partije da glasaju protiv predloga grupe poslanika Torijevaca da se glasa o planu koji bi bio alternativa njenom, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je da se njihov stav nije promenio i da neće podržati dogovor o izlasku iz EU.

Vodja DUP Arlin Foster to je danas prenela premijerki u telefonskom razgovoru posle sastanka vlade.

Velika Britanija treba da izadje iz EU bez sporazuma ukoliko poslanici do 12. aprila ne odobre sporazum o razlazu ili izaberu drugi put. To bi moglo da izazove velike ekonomske poremećaje.

Mej je rekla poslanicima da ukoliko se donji dom parlamenta sa tim ne složi izlazak „bez sporazuma“ se neće dogoditi, prenosi AP. Donji dom je već u principu glasao protiv izlaska bez sporazuma.

Ona je pozvala poslanike da podrže njen sporazum navodeći da svaka druga opcija znači otkazivanje ili odlaganje Bregzita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar