U trendu

Mekejn: Ponašanje Rusije u regionu neprihvatljivo

Ponašanje Rusije u regionu, ali i u svetu, nije prihvatljivo u ovom vremenu i to zahteva naše zajedničke reakcije, poruka je američkog senatora Džona Mekejna, koji danas boravi u Podgorici.

On se sastao sa ministrom odbrane, Predragom Boškovićem, a u obraćanju crnogorskoj javnosti saopštio je da se raduje što će Crna Gora, u narednom periodu, u Vašington dolaziti kao nova članica NATO saveza.

„Čestitam građanima Crne Gore koji su, zajedno sa svojim liderima, odlučili da budu u Alijansi. Kada vidite sva previranja koja se dešavaju, onda znate da je NATO pravi put“, rekao je Mekejn.

Govoreći o uticaju zvanične Moskve, Mekejn je ocenio da Rusi pokušavaju „da podrivaju demokratski proces u velikom broju država“.

Ministar Bošković je saopštio da je senator Mekejn lično doprinio da crnogorski put u NATO ide ubrzanom procedurom, prenela RTCG.

Bošković je rekao da je s Mekejnom razgovarao o planovima za budućnost, kolektivnoj bezbednosti, ali i učešću crnogorskih snaga u misijama.

Tema razgovora bila je mešanje stranog faktora, ali i dešavanja u Crnoj Gori tokom izbornom dana 16. oktobra, kao i ono sa čim se danas cuočavaju Crna Gora i region.

„Ovaj region je u posljednje vrijeme uznemiren svime što se u Crnoj Gori desilo tokom septembra i oktobra 2016. Siguran sam da će Crna Gora znati da iskoristi benefite članstva u NATO. Budućnost čitavog Zapadnog Balkana je u evroatlantskim integracijama. Na tom putu imamo podršku SAD, potvrđenu kroz potpis predsjednika SAD Donalda Trampa na Protokol o pristupanju“, rekao je Bošković, navodeći da poseta Mekejna znači da je pažnja visokih zvaničnika i međunarodne javnosti fokusirana na region.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.