U trendu

Meksiko: Na mesto spomenika Kolumbu, stauta domorodacke žene

MEKSIKO SITI – Spomenik evropskog istraživača i moreplovca Kristofora Kolumba, koji je prošle godine uklonjen s jedne od glavnih avenija Meksiko Sitija, biće zamenjen statuom domorodačke stanovnice Meksika.

Vlasti Meksika potvrdile su danas da će spomenik posvećen pripadnici domorodačkog plemena Amajak, replika statue poznate kao „Mlada žena Amajaka“, zameniti spomenik Kristofera Kolumba, prenosi Gardijan.

Replika će biti tri puta veća od originala od dva metra, koji je izložen u Muzeju antropologije u Meksiko Sitiju, a gradske vlasti odlučile su da statuu Kolumba treba premestiti na manje istaknuto mesto, i da je treba zameniti predstavnicom ženske domorodačke populacije, jer nisu bile dovoljno zastupljene.

Kolumbov spomenik uklonjen je prošle godine navodno zbog restauracije, nešto pre 12. oktobra, koji Amerikanci proslavljaju kao Kolumbov dan, a Meksikanci ga još nazivaju Dan rase, godišnjicu Kolumbovog dolaska u Ameriku 1492. godine.

Demonstranti su često oštećivali spomenik Kolumba grafitima, a zapretili su da će ga srušiti u znak protesta zbog brutalnog postupanja prema domorodačkim narodima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.