U trendu

Meksiko: Najmanje dve osobe poginule u zemljotresu

MEKSIKO SITI – Najmanje dve osobe su poginule u snažnom zemljotresu jačine 7,6 stepeni po Rihteru, koji je pogodio zapadnu obalu Meksika, a u potresu su oštećene zgrade, nestalo je struje i mnogi stanovnici Meksiko Sitija napustili su privremeno svoje domove zbog bezbednosti.

U izveštajima lokalnih medija se navodi da je posle zemljotresa, koji se dogodio juče u 13.05 časova po lokalnom vremenu, više stambenih objekata oštećeno, a u prestonici Meksika oglasio se seizmički alarm tačno na godišnjicu dva ranija razorna zemljotresa, prenosi Rojters.

Jedna osoba je poginula u pacifičkoj luci Manzaniljo kada se obrušio krov na poslednji sprat u tržnom centru, a danas je nađeno i telo još jedne osobe.

U toku je izvlačenje stradale osobe iz ruševina, saopštile su meksičke vlasti.

Vlasti su takođe prijavile štetu u nekoliko bolnica u zapadnoj državi Mičoakan u blizini epicentra, koji je bio u slabo naseljenom delu Meksika.

Jedna osoba je povređena padom stakla u jednoj od bolnica, saopštila je vlada.

Nestalo je struje u pojedinim delovima grada u Meksiko Sitiju, oko 400 km od epicentra.

Nacionalna elektroprivreda saopštila je da su prekidi u snabdevanju pogodili 1,2 miliona korisnika.

U saopštenju američkog Centra za geološka istraživanja (USGS) je potvrđeno da je epicentar zemljotresa bio 37 kilometara jugoistočno od Akvile u blizini granice država Kolima i Mičoakan i na maloj dubini od 15,1 kilometra.

Zemljotres se dogodio nekoliko minuta nakon oglašavanja sirena za uzbunjivanje, i manje od sat vremena od simulacije alarma za potres, povodom godišnjice dva razorna zemljotresa koji su se dogodili pre pet i 37 godina, na isti dan, 19. septembra.

Hiljade ljudi je poginulo u zemljotresu 19. septembra 1985. godine, a više od 350 je poginulo u zemljotresu 19. septembra 2017. godine, navodi Rojters.

Nije trebalo dugo da na društvenim mrežama u Meksiku počnu da kruže mimovi koji se odnose na podatak da se novi potres dogodio na godišnjicu dva najrazornija zemljotresa u zemlji.

Na Votsapu, Instagramu, Fejsbuku i šire, uznemireni Meksikanci su pronašli humor u neobjašnjivoj činjenici da se potres dogodio samo sat vremena nakon zakazane vežbe za zemljotres u Meksiko Sitiju i drugim većim gradovima.

„Ovi Meksikanci su baš čvrsti, izvode vežbe protiv potresa sa pravim zemljotresima“, navodi se u jednom memu, na kome je i fotografija impresioniranog bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Drugi imaju političku poruku, poput mema koji prikazuje meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora koji kaže da se tlo zatreslo, ali da se više treslo pod vladavinom njegovog prethodnika, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.