U trendu

Meksiko: Obrador zadržao kontrolu nad parlamentom

MEKSIKO SITI – Prvi rezultati opštih izbora u Meksiku pokazuju da je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador uspeo da zadrži kontrolu nad Kongresom, ali je doživeo gubitke od opozicionih stranaka koje su predizbornu kampanju bazirale na nezadovoljstvu građana rezultatima predsednikove administracije na polju ekonomije i u borbe protiv kriminala.

Prema prvim rezultatima Nacionalne izborne komisije, Obradorova koalicija ima oko 42,3 odsto podrške i na putu je da osvoji od 265 do 292 mesta u donjem domu Kongresa, koji ima ukupno 500 poslanika.

Na prethodnim izborima, vladajuća koalicija imala je dvotrećinsku većinu u Kongresu.

Obrador je danas ocenio da su rezultati izbora korak napred ka demokratiji i zahvalio je glasačima što su omogućili da njegova politika i dalje uživa podršku i zadrži većinu u zakonodavnom telu i tako nastavi da kontroliše budžet, prenosi Rojters.

Na regionalnom nivou, Obradorova MORENA za sada je osvojila 15 guvernerskih položaja, ali je ostvarila loše rezultate u prestonici Meksiko Sitiju, koji je nekada bio uporište Obradorovog političkog uspona ka vrhu vlasti.

Obrador je danas izjavio da nema nameru da produži trajanje predsedničkog mandata, s obzirom da meksički zakoni dozvoljavaju da predsednici mogu da budu na položaju samo jedan šestogodišnji mandat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.