U trendu

Meksiko proslavio 200. godišnjicu nezavisnosti, svečanosti prisustvovao i Selaković

Svečanost povodom 200. godišnjice nezavisnosti Meksika održana je na Trgu Sokalo u Meksiko Sitiju, u prisustvu predsednika države Andresa Manuela Lopesa Obradora.

Godišnjica „trijumfalnog ulaska“ vojske u grad 27. septembra 1821. godine smatra se dogadjajem koji je označio nezavisnosti Meksika.

„Ono što smo doživeli tog dana, pre 200 godina, zauvek je obeležilo naše političko odvajanje od Španije“, rekao je levičarski predsednik Lopes Obrador u poruci naciji.

Na centralnom trgu u istorijskom delu Meksiko Sitija je uz vatromet, muziku i svetlosne efekte prikazano nekoliko epizoda iz istorije Meksika, od prehispanskih kultura do rata za nezavisnost (1810-1821).

Lopes Obrador je 2019. zatražio je od Španije da se izvini zbog osvajanja Meksika.

Madrid je kategorički odbacio ovu mogućnost, uz ocenu da se sud o tom osvajanju „ne može doneti u svetlu savremenih razmatranja“.

Centralnoj nacionalnoj svečanosti povodom 200. godišnjice nezavisnosti Meksika prisustvovao je i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je juče započeo zvaničnu posetu Meksiku sastankom sa predsednicom meksičkog Senata Olgom Sančes Kordero kojoj je rekao da su Srbija i Meksiko posvećene istim vrednostima – poštovanju medjunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i prava svake države da sama bira svoj put razvoja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.