U trendu

Meksiko: Siromašni građani u vrhu prioriteta za vakcinaciju

MEKSIKO SITI 26. februara (Tanjug) – Nakon što su vakcinisani medicinski radnici i starija lica, Meksiko je počeo da vakciniše najsiromašnije građane, iako se sa tim ne slažu zdravstveni eksperti.

Stanovnici malog grada u centralnom Meksiku San Pedra el Alta bili su iznenađeni kada je kamion sa vakcinama stigao u njihovo mesto, jer su mislili da je u pitanju šala, preneo je Vašington post.

„Mislio sam da je laž ili šala“, rekao je zbunjeni Ubaldo Sančez (61) koji se vraćao iz polja kukuruza kada je ćerka dotrčala do njega da mu saopšti vesti.

Vlada populističkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je pokrenuo kampanju pod nazivom „Prvo siromašni“, dala je prioritet finansijski najugroženijim građanima, navodeći da je vakcina način da im se država nekako oduži što su godinama bili marginalizovani.

Meksicke vlasti su ranije saopštile da je u kampanji imunizacije od decembra do sada iskorišćeno dva miliona doza vakcina za zaštitu starijih osoba i onih u zdravstvu, a da je 526.400 zdravstvenih radnika dobilo obe doze Fajzerove vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.