U trendu

Mektić prvostepeno oslobođen optužbi

SARAJEVO – Nekadašnji ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić danas je prvostepenom presudom Suda BiH oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlašćenja tokom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u vatrogasnoj oblasti.

Osim Mektića, u istom predmetu optužbi su oslobođeni i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Njih je Tužilaštvo BiH teretilo da su „preko leđa vatrogasaca“ stekli protivpravnu imovinsku korist čime je pričinjena ukupna šteta od preko 200.000 KM.

Mektić je oslobođen optužbi da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija oslobođen optužbe kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija „Inza“ iz Sarajeva.

Projekat se, kako prenosi sarajevski portal Klix, odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su navodno ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Tužilac Bojana Jolović je u završnim rečima navela da navodno postoje brojni nerealizovani ugovori sačinjeni između Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme „Tehnoprojekt inžinjering“ iz Rijeke.

Ova firma, koja je izabrana na tenderu kao najbolji dobavljač vatrogasne opreme, ni posle produženog roka za isporuku i plaćanje nije bila u mogućnosti da isporuči ugovorenu robu.

Osim toga, navodi se i da prilikom nabavke nisu uzete u obzir stvarne potrebe vatrogasaca.

Mektić je u više navrata isticao da se radi o montiranoj optužnici u vreme kada je glavna tužiteljka Tužilaštva BiH bila Gordana Tadić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.