U trendu

Melanšon: Potpuni poraz predsedničke stranke

PARIZ – Lider Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona pozdravio je večeras nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj „totalno razbijanje predsedničke stranke“.

„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou“, naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

On je dodao da još ne zna da li je njegova koalicija na prvom ili drugom mestu.

„Ali to je neuspeh ‘makronije’, moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen, smatra Melanšon.

Prema prvim anketama objavljenim posle zatvaranja birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona osvojila je 224 poslanička mesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, Zajedno više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski „Mond“.

Levičarska koalicija Nupes Žan-Lik Melanšona osvojila je 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mesta i tako će postati glavni opozicini činilac francuske skupštine.

Ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 89 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi „Mond“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar