U trendu

Melburn opet uveo ograničenja u vezi sa kovidom

MELBURN – Melburn, drugi grad po veličini u Australiji, danas je ponovo uveo ograničenja povezana sa kovidom-19, jer vlasti nastoje da spreče novi talas infekcije.

Posle tromesečnog perioda sa nultim brojem slučajeva, sada je registrovano devet inficiranih, pa je australijska država Viktorija nametnula socijalna ograničenja i obavezu nošenja maske u hotelima, restoranima i drugim zatvorenim mestima od 18 časova po lokalnom vremenu, počev od danas do 4. juna, prenosi agencija Rojters.

Time je u Viktoriji okončan tromesečni period nultog broja slučajeva, zbog čega je Novi Zeland suspendovao putovanja bez obaveze karantina sa tom australijskom državom.

Hiljadama ljudi u Melburnu, glavnom gradu Viktorije, naređeno je da se samoizoluju i podvrgnu testovima na kovid-19, a vlasti su pozvale sve građane Viktorije da se vakcinišu.

„Trenutno postoje milioni građana Viktorije koji mogu da se vakinišu. Ne bi trebalo da čekaju sutra, niti sledeću nedelju. Trebalo bi sada da se pokrenu i vakcinišu“, izjavio je premijer Viktorije DŽejms Merlino novinarima u Melburnu.

Viktorija je bila najteže pogođena australijska država tokom drugog talasa virusa krajem prošle godine, sa učešćem od oko 70 odsto u ukupnom broju slučajeva zaraze, i sa oko 90 odsto smrtnih slučajeva u celoj Australiji.

Od početka pandemije, Australija je prijavila nešto više od 30.000 slučajeva zaraženih i 910 smrtnih ishoda.

Međutim, zahvaljujući zatvaranju svojih međunarodnih granica u ranoj fazi pandemije i lokdaunima, Australija je uspela da izbegne visok broj slučajeva koji je viđen u mnogim razvijenim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.