U trendu

Meng u nagodbi o odloženom gonjenju priznala optužbe

VAŠINGTON – Finansijska direktorka kompanije „Huavej“, Meng Vandžu, priznala je da je obmanula banku u vezi sa poslovanjem kompanije u Iranu, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, nakon što je postiglo sporazum o odloženom gonjenju koji će ovoj Kineskinji omogućiti da napusti Kanadu.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom u petak, ministarstvo je sklopilo sporazum po kome neće pokretati postupak protiv Meng do 2022. godine, a ako ona bude ispoštovala određene uslove koje propiše sud, odustaće od gonjenja.

Američko ministarstvo je saopštilo i da se nastavlja sa pripremama za suđenje protiv Huaveja i „da se raduje dokazivanju svog slučaja na sudu“, prenosi Rojters.

Finansijska direktorka Huaveja i kćerka osnivača kineske korporacije, pojavila se iz Vankuvera putem video veze na ročištu pred saveznim sudom u Njujorku.

Meng je uhapšena na Međunarodnom aerodromu u Vankuveru u decembru 2018. godine, prema američkom nalogu u kojem je optužena za prevaru jer je navodno obmanula banku HSBC o prirodi odnosa Huaveja sa kompanijom po imenu Skajkom, čime je stavila HSBC u rizik da prekrši američke sankcije protiv Irana.

Ona je od početka negirala optužbe i borila se protiv izručenja u SAD iz Kanade, a posle hapšenja boravila je u kućnom pritvoru u Vankuveru pod nadzorom privatnog obezbeđenja koje sama plaća prema dogovoru o uslovnom puštanju na slobodu.

Rešavanje ovog slučaja moglo bi da ukloni jedan od nekoliko velikih sporova između SAD i Kine i doprinese oslobađanju dvojice Kanađana, Majkla Kovriga, bivšeg diplomate i Majkla Spejvora, biznismena, koji su uhapšeni nekoliko dana nakon Meng i optuženi, bez dokaza, za špijunažu, navodi „Gardijan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.