Merkel: EU treba da se pripremi za nepostizanje dogovora s Velikom Britanijom

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropsku uniju da se pripremi za moguće nepostizanje dogovora u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima s Velikom Britanijom.

„Nastaviću da se zalažem za dobro rešenje, ali mi u EU moramo i treba da se pripremimo za slučaj da sporazum ne bude postignut“, rekla je Merkel nemačkim poslanicima prvog dana nemačkog predsedavanja Evropskom unijom.

Velika Britanija i Evropska unija počele su u ponedeljak petonedeljne intenzivne pregovore o odnosima posle Bregzita, uz zajedničku volju da konačno krenu napred kako ne bi došlo do potencijalno katastrofalnog nepostizanja dogovora krajem godine.

Velika Britanija, koja je 31. januara napustila EU, nastavlja da primenjuje evropske propise do 31. decembra.

Ako se do tada ne postigne sporazum, na trgovinske odnose bi bili primenjeni samo propisi Svetske trgovinske organizacije sa visokim carinama i carinskim kontrolama.

Velika Britanija će morati da „snosi posledice“ slabijih ekonomskih odnosa posle napuštanja EU, upozorila je u subotu Merkel.

„Ako Velika Britanija ne želi propise poput evropskih po pitanjima životne sredine, tržišta rada ili socijalnih normi, naši odnosi će izgubiti na intenzitetu“, upozorila je Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.