U trendu

Merkel: Izazovi SAD i Evrope i Kina i Rusija

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je danas važnost bliskih transatlantskih odnosa sa Sjedinjenim Državama, za koje je rekla da su sada važniji nego ikad, pominjući izazove koje predstavljaju snaga Kine i agresivnost Rusije.

Kancelarka je na Berlinskoj konferenciji o budućnosti transatlantskih veza rekla da postoje mnogi glavni izazovi sa kojima se suočavaju SAD i Evropa, kao što su pandemija, klimatske promene i “sigurno i promenjena konstelacija moći zasnovana na ekonomskoj i političkoj snazi Kine i delimično vrlo agresivnom izgledu Rusije”, prenosi Rojters.

Ona je, govoreći članovima svog konzervativnog bloka u Berlinu, naglasila da Sjedinjene Države jesu i da će ostati najvažniji partner Evrope.

Merkelova se često sukobljavala sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom po najrazličitijim pitanjima i priznala je da to „partnerstvo tokom poslednjih nekoliko godina nije bilo toliko vitalno koliko je moglo biti“, navodi agencija

Izrazila je olakšanje zbog toga što je pod predsednikom Džoom Bajdenom saradnja sa SAD ponovo postala bliža i usklađenija, mada je sugerisala da će biti potrebno vreme da se neke stvari izglade.

Merkel je dodala da se transatlantska saradnja „vratila na posao“, ali i da se to razlikuje od „uobičajenog poslovanja“.

„Jasno mi je i bilo je jasno i tokom težih godina da odgovore na zajedničke zadatke i pitanja budućnosti možemo naći samo u bližoj saradnji“, poručila je Merkelova.

Ona je prethodno rekla da bi trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije imao bi puno smisla.

Prema njenim rečima, iako Nemačka nije zainteresovana za svet podeljen „na kampove“ kakav je bio u hladnom ratu, dobro je što su SAD, „najvažniji saveznik“ Evrope, stale uz Evropu u rivalstvu sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

„Oduvek sam podržavala trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije“, rekla je Merekl.

„Imamo trgovinske sporazume sa toliko svetskih regiona. Imalo bi mnogo smisla razvijati takav trgovinski sporazum ovde, slično onome što smo uradili sa Kanadom“, dodala je nemačka kancelarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.