Merkel ne odustaje od podrške gasovodu Severni tok dva

 Nemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri podršci projektu nemačko-ruskog gasovoda Severni tok dva uprkos neslaganjima sa Rusijom oko slučaja opozicionara Alekseja Navaljnog, i pretnjama američkim sankcijama.

Merkel je rekla da stav njene vlade o Severnom toku dva nije pogodjen tenzijama oko Navaljnog, koji se prošlog leta oporavljao u Nemačkoj od trovanja nervnim agensom i uhapšen je po povratku u Rusiju prošlog meseca.

Ona je govorila na zajedničkoj video konferenciji sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a u toku konferencije je javljeno da je Rusija proterala troje evropskih diplomata, iz Nemačke, Poljske i Švedske, zbog navodnog prisustvovanja zabranjenim skupovima za Navaljnog. Merkel je osudila proterivanje diplomata ali to nije uticalo na njenu podršku gasovodu.

Severnom toku dva kojim se prenosi ruski gas do Nemačke ispod Baltičkog mora protive se obe stranke u SAD. Vašington smatra da taj projekat čini Evropu zavisnijom od ruskog gasa i škodi evropskoj energetskoj bezbednosti. Kremlj uzvraća optužbama američke vlade da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa.

Severni tok dva je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom uz investicije nekoliko evropskih kompanija. Projekat je blizu završetka, koji se odlaže zbog pretnji američkih sankcija.

Merkel je rekla da je EU u stanju da osigura da neće postati jednostrano zavisna od Rusije i ukazala na dugu istoriju isporuke gasa iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kancelarka je rekla da hoće da razgovra sa novom američkom administracijom o tom pitanju ali i da se protivi „eksteritorijalnim sankcijama“.

U izjavama danas na videokonferenciji sa francuskim predsednikom Merkel je umanjila razlike o tom pitanju izmedju njihove dve zemlje.

„Jasno je da je ovo kontroverzan projekat o kome se raspravlja u Evropi. Ali mislim da u okviru koji sam navela možemo da nadjemo zajedničko rešenje“, rekla je danas Merkel.

Makron je rekao da se on neće protiviti projektu gasovoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.