Merkel: Nema rokova za sporazum BG-PR, niti za pristupanje EU

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU – 2025. godina Žan Klod Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre to bolje.

„Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre to bolje“, rekla je Merkel.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

Merkel je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i „da se zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom“.

„Što se tiče 2025. godine, nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima, već da sve zemlje kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje, a ti preduslovi su vrlo jasni“, rekla je kancelarka,

Dodaje da se i u okviru EU moraju sprovode određene reforme, kao i da se može govoriti o pristupanju EU samo ako Srbija ispunjava uslove.

„Ne mogu govoriti u kojoj godini će to biti, ali to nije ni važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju“, zaključila je Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.