U trendu

Merkel: Opcija pred biračima, Lašet ili levičari

BERLIN – Kancelarka Angela Merkel uputila je danas emotivan apel nemačkim biračima da podrže vladu koju predvodi konzervativac Armin Lašet na ovogodišnjim nacionalnim izborima, i poručila da je njihova druga opcija levičarska koalicija.

„Građani imaju izbor za nekoliko dana: Vlada koja prihvata podršku krajnje leve stranke Linke sa SPD-om i Zelenima ili je bar ne isključuje, ili savezna vlada na čelu sa Arminom Lašetom na mestu kancelara, koja vodi umerenom politikom našu zemlju u budućnost“ , rekla je Merkel pred poslanicima u Bundestagu, prenosi Rojters.

Ona je poručila da će Lašet voditi vladu koja se zalaže za stabilnost, pouzdanost, umerenost i politiku kompromisa, a to je upravo ono što je potrebno Nemačkoj.

Nakon što su prošlog meseca izgubili vođstvo po anketama od socijaldemokrata levog centra (SPD), konzervativni blok CDU/CSU oslanja se sve više na upozorenja da će leva koalicija predvođena SPD-om pokušati da oživi svoju borbene stavove.

Krajnje leva Linke predstavila se u ponedeljak kao potencijalni koalicioni partner Socijaldemokrata i Zelenih, a kandidat SDP za kancelara, Olaf Šolc, često se distancira od ove stranke, naglasavajući da je neprikladna za vladu sve dok se jasno ne obaveže na saradnju u okviru vojnog NATO saveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.