U trendu

Merkelova: Nadvili se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da su se nad dijalogom Beograda i Prištine nadvili tamni oblaci, nakon što su kosovske vlasti uvele takse na srpsku robu.

Merkelova je u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu naglasila da Nemačka ima veliki interes za evropsku integraciju „Srbije i Kosova“, da se na tom putu napreduje, ali, kako je podvukla, za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, rekla je Merkelova, podsetivši da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

„Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka po ovom pitanju. Ponudili smo sastanak u Parizu i neophodno je još raditi na tome“, poručila je nemačka kancelarka.

Merkelova je na tradicionalnom letnjem prijemu za medije istakla da je važno da se napreduje u približavanju zemalja regiona EU, kao i da je neophodno da se na te zemlje gleda kao na deo Evrope, a srednjeročno i kao na članice EU.

„Kada se pogleda na geografsku kartu, sve zemlje Zapadnog Balkana su okružene članicama EU. U našem je interesu da države regiona dobiju evropsku perspektivu“, naglasila je ona.

U to, kako je kazala, spada i vizna liberalizacija za Kosovo.

Ukazala je da se Haradinaj nedavno sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Nemačke i da je neophodno da Priština, za dobijanje bezviznog režima, obezbedi još neke „sigurnosti“.

„U svakom slučaju, mi stojimo iza cilja vizne liberalizacije, a kada će ona uslediti, za sada ne mogu reći“, istakla je ona upitana da prokomentariše izjavu Haradinaja da je pitanje samo nedelja kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji.

Upitana da prokomentariše sve veći broj džamija na Kosovu i navode o protivljenju građana njihovoj gradnji, kazala da je poznato da nije samo EU zainteresovana za uticaj u tom regionu, već i druge zemlje.

„Odluka je na stanovništvu kako na to reaguje“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)