U trendu

Merkelova upozorava: Konflikt Evrope sa Amerikom može prerasti u RAT

Odnosi EU i SAD ne treba da prerastu u trgovinski rat zbog američkih carina, ali je za to potrebna saradnja, izjavila je kancelarka Nemačke Angela Merkel, govoreći u Bundestagu.

„To već ima konture trgovinskog konflikta, ne želim da navodim druge reči. Potrebno je uraditi sve da se pokuša kako bi se rešio taj konflikt, kako ne bi prerastao u pravi rat“, rekla je Merkelova.

Ona je izjavila da će Nemačka, u skladu sa svojim obavezama, povećati vojne rashode i ostati pouzdani partner NATO-a.

„Mi ćemo intenzivno sarađivati u okviru ’sedmorke‘ i ’dvadesetorke‘. Naravno, mi računamo i na takve saveze kao što je NATO“, navela je Merkelova.

Ona je podsetila da će sledeće nedelje biti održan samit NATO-a.

„Iz SAD stižu kritike da Nemačka nedovoljno troši za odbranu. U našem budžetu je propisano povećanje rashoda za odbranu, kao i na razvoj. Imajući u vidu koliko drugi rade, to je nedovoljno, zato smo preuzeli na sebe obaveze da do 2025. godine trošimo 1,5 odsto BDP-a u ove svrhe“, izjavila je kancelarka Nemačke.

„Nemačka je pouzdani partner u okviru NATO-a“, zaključila je ona.

U poslednje vreme je došlo do razmimoilaženja u odnosima država EU i SAD. Države nisu uspele da prevaziđu nesuglasice ni za vreme poslednjeg samita G7.

Jedan od razloga nesuglasica su postale carine na uvoz gvožđa i aluminijuma koje su SAD uvele u martu. EU su već odgovorile na taj korak: Evropa je uvela carine na američku robu.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Tramp je raspisao konkurs za glavnu evropsku pudlu,i prvu i drugu pratilju.Izvolte se predstaviti!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike