U trendu

Meta odbacio zahtev za njegov opoziv kao nelegitiman

TIRANA – Predsednik Albanije Iljir Meta odbio je danas da se pojavi pred skupštinskim odborom koji vodi istragu o tome da li je on prekršio Ustav i da li treba da bude opozvan.

Meta je uputio parlamentu dokument na 28 stranica u kojem kaže da istražni parlamentarni odbor nema legitimitet i da će nastaviti da obavlja svoje predsedničke dužnosti „ignorišući zahtev jedne antiustavne i ilegalne institucije“, prenosi AP.

Više od 40 poslanika vladajuće Socijalističke partije tvrdi da Meta nije ispunio svoju ustavnu dužnost da garantuje nacionalno jedinstvo te da je stao na stranu opozicije pred parlamentarne izbore 25. aprila.

Meta kaže da s obzirom da parlament još nije konstituisan, da je skupština u postizbornom tranzicionom periodu i da stoga nije kvalifikovana da vodi takve istražne radnje.

„Inicijative u takvim formama su neprihvatljive za domaća društva, smatraju se osvetom, zašto ne institucionalnim pučem ili državnim udarom radi osvajanja institucija?“, napisao je Meta.

Na parlamentarnim izborima socijalisti su osvojili 74 od 140 mesta u parlamentu što im omugućuje samostalno formiranje vlade.

Ipak, za opoziv Mete potrebna je dvotrećinska većina koju socijalisti nemaju kao i odobrenje Ustavnog suda Albanije.

Tokom kampanje Meta je optuživao premijera Edija Ramu da vodi „kleptokratski režim“ i da je koncentrisao svu izvršnu, administrativnu i sudsku vlast u svojim rukama.

Funkcija predsednika u Albaniji je uglavnom ceremonijalne prirode, ali predsednik uživa autoritet u pravosuđu i oružanim snagama.

Metin predsednički mandat ističe u julu 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.