U trendu

Meta poručio: Odluke parlamenta ništavne

TIRANA – Albanski parlament otvorio je danas put za smenu predsednika Iljira Mete, koji se u međuvremenu oglasio i poručio da neće priznati nijednu odluku nelegalnog jednopartijskog zakonodavnog tela.

Na inicijativu Socijalističke partije premijera Edi Rame, parlament je ranije danas sa 97 poslaničkih glasova, šest protiv i jednim uzdržanim, izglasala izveštaj istražne komisije za smenu predsednika Mete zbog navodno ozbiljnog kršenja ustava.

Poslanik Socijalističke partije Taulant Bala je u raspravi izjavio da smenu Mete vidi kao „moranu i ustavnu obavezu“.

On tvrdi i da razrešenje Mete ne znači da ta stranka želi da na tu funkciju izabere svog predstavnika, već da je u pitanju institucionalno dostojanstvo države.

Tvrdi da su SAD „noćna mmora“ Mete, kao i da Albanija, kako je kazao, ne zalužuje tu sramotu.

Tiranski portal Panorama objavio je ranije da je istražna komisija konstatovala da poslanici zahtevaju smenu predsednika Mete zbog ozbiljnih, flagrantnih kršenja Ustava.

U izveštaju te komisije se navodi i da je Metu trebalo smeniti pre kampanje, a posebno mu se zamera favorizovanje opozicije tokom kampanje, blaćenja Edi Rame i narušavanja odnosa Albanije sa EU i SAD.

Ubrzo je stiglo reagovanje iz kabineta predsednika.

Portparol Tedi Bljushi poručio je da Iljir Meta neće priznati nijednu odluku koju je donela jednopartijska skupština.

Meta smatra da je parlament konstituisan u nelegalnom procesu koji je suprotan principima i vrednostima demokratskog društva, pa samim tim, kaže Bljuši, nijedna odluka tog zakonodavnog tela ne zaslužuje pažnju i ništavna je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.