U trendu

Micotakis se izvinio lideru PASOK-a zbog prisluškivanja

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis izvinio se lideru opozicionog Panhelenskog socijalističkog pokreta (PASOK) Nikosu Andrulakisu jer nije znao da ga je grčka obaveštajna služba prisluškivala 2021. godine, dodajući da to nikada ne bi dozvolio.

Šef obaveštajne sluzbe EIP Panajotis Kontoleon podneo je u petak ostavku nakon navoda Andrulakisa i Tanasisa Kukakisa, novinara grčkog Si-En-Ena koji prati finansijske aktivnosti, da su prisluškivani, preneo je Rojters.

Sutrašnje izdanje dnevnika „To Vima“ prenosi Micotakisovu izjavu da on nije bio svestan, da nikada to ne bi dozvolio i da duguje Andrulakisu izvinjenje za učinjenu grešku.

„To je bila ozbiljna i neoprostiva greška“, dodao je on.

Očekuje se da će se Micotakis u ponedeljak obratiti povodom ovog slučaja, izvestila je poludržavna Atinska novinska agencija.

Andrulakis, koji je izabran za lidera PASOK-a u decembru 2021, rekao je u petak uveče da je saznao da je EIP slušao njegove razgovore krajem 2021. godine.

Vlada je saopštila da je upoznata sa Andrulakisovim nadzorom, za koji je rekla da je zakonit, jer ga je odobrio tužilac i da je pokušala da ga obavesti, ali je Andrulakis odlučio da ne odgovori na to.

Andrulakis je pozvao grčki parlament da oformi istražni komitet koji će ispitati slučaj.

Vlada je saopštila da će podržati zahtev, ako bude podnet zvanično.

Androulakis je 26. jula, takođe, podneo žalbu tužiocima zbog pokušaja prisluškivanja njegovog mobilnog telefona sa softverom za nadzor, što je poseban slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar