U trendu

Micotakis: Spor oko Istočnog Mediterana se tiče čitave EU

ATINA – Evropa sada mnogo bolje razume situaciju u istočnom Mediteranu, delom zbog toga što napad na suverena prava jedne njene članice predstavlja napad na čitavu EU, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu s političkim analitičarem Janom Bremerom.

Micotakis je naglasio da spor oko pomorskih jurisdikcija nije samo bilateralno ili trilateralno pitanje koje se tiče Grčke, Kipra i Turske, nego pitanje koje se tiče čitave EU, uzimajući u obzir to da su u pitanju strateški interesi EU u regionu.

Grčki premijer je rekao da je ovo takođe pitanje kojim SAD moraju da se pozabave. On je podsetio da je ta svetska sila obnovila interesovanje za istočni Mediteran i da ne želi destabilišuće faktore u ovom delu sveta. U tom kontekstu, Micotakis je istakao značaj nedavne posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Grčkoj, prenosi ANA.

Premijer je ponovio da Grčka želi konsruktivan odnos sa Turskom, ali da ponašanje Ankare u istočnom Mediteranu nije u skladu sa međunarodnim pravom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.