U trendu

Micotakis: Sporazum s Francuskom štiti od spoljnih pretnji

ATINA – Novi odbrambeni sporazum između Grčke i Francuske će omogućiti da jedna drugoj priteknu u pomoć u slučaju spoljne pretnje, izjavio je danas grčki premijer Kirijakos Micotakis, usled povećanih tenzija sa Turskom.

Dve članice NATO-a, Grčka i Francuska, prošlog su meseca sklopile strateški pakt o vojnoj i odbrambenoj saradnji, koji obuhvata narudžbinu za tri francuske fregate u vrednosti od oko tri milijarde evra, podseća agencija Rojters.

Zvanična Atina je ove godine već naručila oko 24 „rafal“ borbena aviona.

„Prvi put je jasno predviđeno da postoji vojna pomoć u slučaju da treća strana napadne jednu od dve države“, rekao je Micotakis grčkim poslanicima uoči glasanja u parlamentu o ratifikaciji sporazuma.

„I svi znamo ko kome preti u Sredozemlju“, izjavio je Micotakis, očigledno aludirajući na Tursku, ocenjuje agencija Rojters.

Grčka i Turska imaju nesuglasice oko granica svojih kontinentalnih ploča, ali i pomorskih granica.

Osim pitanja kontinentalnog pojasa, odnosi između Grčke i Turske dugo su bili zategnuti zbog drugih teritorijalnih pitanja u istočnom Mediteranu, uključujući vazdušni prostor, energiju, status nekih ostrva u Egejskom moru i etnički podeljeno ostrvo Kipar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar