U trendu

Mijatović: Neprihvatljivo ponašanje policije prema migrantima

SARAJEVO – Poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je danas ponašanje hrvatske policije prema ilegalnim migrantima koji dolaze iz BiH, a bosanskohercegovačke vlasti je pozvala na odgovorniji odnos prema migrantima, ukljucujući hitno zatvaranje kampa Vučjak kod Bihaća, zbog nehumanih uslova.

Mijatović je postupanje hrvatske policije nazvala neprihvatljivim, a posebno je osudila praksu takozvanog „push-backa“, odnosno „guranja“ migranata natrag preko granice, prenose hrvatski mediji.

„Brojni lekari su mi dali konzistentne izjave o nasilju koje provodi hrvatska policija“, kazala je Mijatović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Mijatović je navela da postoji uznemirujuće veliki broj svedočenja o nasilju, zlostavljanjima migranata i pljačkanju njihove imovine.

Kaže da je očigledno reč o nečovečnom ponašanju i postupanju policije koje je protivno međunarodnom pravu i ljudskim pravima.

Taktiku „push back“ koju primjenjuje hrvatska policija opisala je kao kršenje konvencije o ljudskim pravima, uključujući pravo na azil i zabranu mučenja.

Mihajlović je navela da je još u oktobru 2018. o tome tražila pojašnjenja od predsednika hrvatske vlade Andreja Plenkovica, a tvrdi kako se nakon toga“ stanje samo pogoršalo“.

Založila se za sprovođenje nezavisne istrage o zlostavljanjima koje provodi policija kako bi se počinitelji identifikovali i sankcionisali.

Najavila je da će nastaviti da pratiti stanje ilegalnih migracija u BiH i regionu.

„Hoće li to dovesti do promena pitanje je političke volje, a ne sredstava. Migranti s kojima sam se susrela tražili su od mene da budem njihov glas“, rekla je Mijatović.

Mijatović je ove nedelje posetila BiH kako bi se uverila u trenutne razmere problema ilegalnih migracija i obišla sve izbegličke kampove.

Prenela je da se založila da se kamp Vučjak kod Bihaća odmah zatvori zbog nehumanih uslova, a da je od ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića dobila obećanje da će se to uskoro i dogoditi.

„U BiH ima 8.000 migranata. Je li to najveći problem ove države? Njima treba osigurati barem minimum onoga što su izbeglice iz BiH imale 90-ih godina“, rekla je Mijatović i dodala da je broj migranata u BiH „savladiv“, a uz to je na raspolaganju i potreban novac u iznosu od gotovo 40 miliona evra koje osigurava EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.