U trendu

Milaković: Srbi saosećaju, ali se drze van Kolone u Vukovaru

VUKOVAR – Srpska zajednica u Vukovaru u potpunosti je solidarna i saoseća sa svima koji su pretrpili stradanje tog grada 1991, kojima se iskazuje pijetet, i ničim ne želi da povredi njihova osećanja, izjavio je zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milakovići, ali je istakao da se Srbi u tom gradu drže „van tog događaja“.

Razlog tome je, rekao je Milaković za Tanjug, današnji položaj Srba koji su diskriminisani i stigmatizovani zbog svoje nacionalne pripadnosti i, kako navodi, ne mogu pod jednakim uslovima ostvarivati svoja građanska i manjinska prava, niti su integrisani u hrvatsko društvo.

„Nadamo se da će politika premijera (Andreja) Plenkovića, osim simboličnih poruka, doneti promene i unaprediti život Srba i svih građana Vukovara, te da ćemo, osim prošlosti i ratom opterećene sadašnjosti, ipak imati i bolju budućnost“, kaže Milaković.

Ocenio je da se u suštini ovogodišnje obeležavanje stradanja Vukovara ne razlikuje bitno od ranijih kada su u pitanju vukovarski Srbi.

Specifičnost ovogodišnjeg obeležavanja je to što se, kako kaže, ono održava u situaciji epidemije i manji je broj učesnika, pa je samim tim manji fokus medija prethodnih dana i manaji pritisak.

„Vukovarski Srbi i njihovi predstavnici na području grada se nalaze izvan bilo kakvog službenog obeležavanja, taj dan u pravilu se povlače u svoje domove i nastoje da se manje kreću da bi se sačuvali od bilo kakvih neprijatnosti“, jasan je Milaković.

Učešće vukovarskih srba u obeležavanju Dana sećanja je pitanje koje se, ističe Milaković, postavlja svake godine, uz pritiske javnosti i prozivanja zšto to ne učine.

Ukazuje, međutim, da to nije moguće zbog identičnog narativa kao i prethodnih godina, a to je da Srbi ne mogu odati počast svojim žrtvama, a naročito civilima stradalim u proleće i leto pre početka ratnih sukoba.

„Niti nam se dozvoljava postavljanje obeležja na nekom od mesta stradanja, niti se priznaju ova stradanja, niti je iko procesuiran pred hrvatskim pravosuđem. Atmosfera u javnosti je takva da Srbi ne mogu bez osude ispričati svoja iskustva iz turbulentinh 90-tih godina“, kaže Milaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.