U trendu

Milanović na obeležavanju 30. godišnjice osnivanja „zengi“

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče u Gajnicama na obeležavanju 30. godišnjice osnivanja 101. brigade Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, da će u toj zemlji pamtiti ljude koji su dali živote tokom rata.

„Zadržimo sećanje na te ljude, na te hrabre ljude. U svakoj velikoj priči, u svakoj velikoj plovidbi i avanturi uvek se sve svodi na malo dobrih i pravih ljudi. Oni su branili Hrvatsku. Svi drugi su bili dobronamerni i posmatrači“, poručio je Milanović, prenosi Hina.

Na svečanosti su prikazani se slajdovi fotografija svih poginulih pripadnika 101. brigade, poznate i pod imenom „zenge“, koja se, između ostalog, suprotstavljala i Jugoslovenskoj narodnoj armiji, na početku rata u Hrvatskoj još uvek jedinoj legalnoj oružanoj sili na području SFRJ.

Milanović je, kako prenosi Hina, rekao da je „taj detalj bilo dirljivo i ponizno gledati“.

„Natera te da na trenutak spustiš pogled i da se zapitaš: Gde sam ja bio? Ja nisam bio u ratu, bio sam u Zagrebu, radio sam za Hrvatsku, ali nisam nosio pušku. Slava i čast, šta da kažem više od toga“, naveo je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.