U trendu

Milanovic: Ne zelim da hrvatski vojnici budu glineni golubovi

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prozvao je danas vladu Andreja Plenkovića za „ignorantski pristup u vezi s opremanjem Oružanih snaga Hrvatske“.

„Ne želim da hrvatski vojnici budu glineni golubovi, nego ljudi kojima smo dali maksimum koji možemo, a ne minimum, naglasio je. Dakle, taj jedan potpuno ignorantski pristup u opremanju i strateškim planovima hrvatske vojske je meni neprihvatljiv“, poručio je.

Milanović je tražio sazivanje sednice Veća za obranu zbog, kako je više puta istaknao, lošeg stanja u Oružanim snagama, a nakon što je u javnosti eskalirao sukob izmedu njega i ministra obrane Marija Banožića, prenela je Hina.

Milanović je otkrio da nisu mogli da se slože oko zajedničkog saopštenja sa sednice Veća za obranu.

„Tražio sam, predlagao da zajedničko saopštenje bude da je Veće zaključilo da trenutno materijalno stanje Oružanih snaga RH – materijalno, ne duhovno – nije zadovoljavajuće i da je potrebno ulagati ozbiljne napore u cilju ravnomernog razvoja svih grana Oružanih snaga. To nije bilo prihvatljivo. Meni nije bilo prihvatljivo mazanje očiju javnosti. Tako da se tu nismo ništa dogovorili. A na sednici Veća za nacionalnu sigurnost, jesmo“, izjavio je Milanović.

Milanović je dodao kako su i ministar Banožić i premijer Plenković prethodno „mesecima na političkim skupovima i obraćanjima govorili o tome da ce to biti sledeći korak dovođenja hrvatske vojske, posebno kopnenih snaga, na jedan pristojan nivo“.

„Ništa od toga. Prosto, ispalo je“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.