U trendu

Milanović predlozio premijeru sednicu VNS zbog izbora u BiH

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović predložio je danas premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sednice Veća za nacionalnu sigurnost, povodom opštih izbora koji su raspisani u BiH za 2. oktobar.

U dopisu premijeru Milanović predlaže sazivanje sednice VNS zbog opasnosti da Hrvati u BiH neće moći da biraju svoje predstavnike u tela vlasti i izgubiće ravnopravnost i ustavna prava budući da se izbori u toj državi planiraju po postojećem diskriminatornom Izbornom zakonu.

Milanović kaže da će tako sprovedeni izbori Hrvatima onemogućiti legitiman izbor svojih predstavnika u tela vlast, saopšteno je iz Kabineta predsednika Hrvatske.

Milanović u pismu Plenkoviću detaljno obrazlaže svoj predlog za sazivanje VNS.

On, između ostalog, navodi da je nacionalni interes i obaveza Hrvatske, i prema i kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, zaštita prava Hrvata u BiH, koji su ujedno i hrvatski državljani, a time i državljani Evropske unije. Isto tako, navodi Milanović, hrvatski je nacionalni interes očuvanje stabilne BiH budući da s tom državom „delimo najdužu granicu i imamo snažne ekonomske odnose“.

„Svaka politička destabilizacija susedne nam države izravno utiče na bezbednost Republike Hrvatske, a oduzimanje prava Hrvatima u BiH da sami biraju svoje predstavnike u tela vlasti nedvosmisleno je pretnja političkoj stabilnosti BiH“, naveo je, između ostalog, Milanović u pismu Plenkoviću.

Centralna izborna komisija BiH rspisala je za nedelju, 2. oktobar opšte izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar