U trendu

Milanović uručio odlikovanja penzionisanim generalima

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović uručio je juče odlikovanja penzionisanim generalima Hrvatske vojske, ali i odredu Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, protiv čijeg je komandanta Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za ratni zločin.

Penzionisane generale Milanović je ranije odlikovao na svečanosti u Kninu u povodu obeležavanja „Dana pobede i domovinske zahvalnosti“, „Dana hrvatskih branitelja“ i 25. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“, a danas im je ta odlikovanja uručio u svom kabinetu u Zagrebu, preneo je portal Klix.ba.

U ime odlikovanih jedinica odlikovanja su danas preuzeli njihovi komandanti, generali Anton Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić, Mato Bilonjić i Zlatan Mijo Jelić.

Sarajevski portal podseća da je protiv komandanta MUP-a tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, Zlatana Mije Jelića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za ratni zločin, koju je Sud BiH potvdio.

Jelić se od bh. vlasti krije u Hrvatskoj, koja je preuzela pokretanje istrage protiv njega za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine, dodaje Klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.