U trendu

Milioni asteroida preti Zemlji, jedan otkrile dve tinejdžerke

Ova nedelja počinje užurbanim naletima asteroida, a dve tinejdžerke iz Indije otkrile su da će jedan asteroid „zapretiti“ našoj planeti.

Asteroid malih dimenzija 2020 OO1 prozujao je na udaljenosti od 669.000 kilometara od naše planete 27. jula, a dan kasnije bili smo svedoci četiri prolaska asteroida kraj Zemlje.

Uz to, dve četrnaestogodišnje Indijke Vajdehi Vekarija i Radika Lakani otkrile su asteroid HLV2514 koji će proći blizu Zemlje. Tinejdžerke su otkrile asteroid tokom kampanje pretrage asteroida u Indiji kojom rukovodi NASA.

Iako izgleda da naša planetarna odbrana funkcioniše optimalno, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Paolo Nespoli upozorio je da postoji više od milion asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju.

Nekada najstariji aktivni astronaut Agencije pre nego što se povukao 2018. godine u 61. godini, objavio je video o asteroidu 163348 (2002 NN4), koji je Zemlja prešao 3,2 miliona kilometara, sa prilično zloslutnim natpisom kojim je 30. juna obeležio Svetski dan asteroida .

„Između malog i velikog, tamo je više od milion asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju. Upravo sada zanemarujemo verovatnoću da se oni masovno pojave. Vreme je da delujemo“, napisao je Nespoli.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.