U trendu

Milkov i ambasador Angelov danas o pravima Bugara u SM

SOFIJA/SKOPLJE – Šef bugarske diplomatije Nikolaj Milkov i ambasador Bugarske u Skoplju Angel Angelov informisaće danas članove skupštinskog odbora za spoljnu politiku o pravima Bugara u Severnoj Makedoniji i eskalaciji, kako se navodi, masovnih napada iz mrženje i bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Oni će informisati poslanike i o slučaju Hristijana Pendikova, sekretara bugarskog kulturnog centra u Ohridu, koji je pretučen 19. januara i nalazi se na lečenju u Sofiji.

Bugarska je pre dva dana pozvala svog ambasadora u RSM na konsultacije u Sofiju i kao razlog njegovog „privremenog povratka” navela „ozbiljnu situaciju u vezi sa pravima Bugara u Severnoj Makedoniji i eskalaciju akata i napada iz mržnje“ poslednjih meseci.

Ministar Milkov je juče trebalo da se obrati u Odboru za spoljne poslove, ali se iz nekih razloga koji nisu saopšteni, nije pojavio.

Makedonska vlada je na jučerašnjoj sednici donela zaključke vezao za obeležavanje 4. februara, dana rođenja Goce Delčeve, a MUP je dobio zadatak da, u skladu sa preporukama, preduzme sve mere da obezbedi i omogući održavanje ovog događaja, preneli su skopski mediji.

Vlada se nije oglasila povodom preporuke predsednika Steve Pendarovskog da se jednom broju državljana Bugarske zabrani ulazak u Severnu Makedoniju, a među njima su i neki evroposlanici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.