Minhen: Identifikovan napadač, najmlađa žrtva imala 14 godina

Minhenska policija saopštila je da je u pucnjavi u tržnom centru poginulo 10 ljudi, a 27 ranjeno, kao i da napadač nije povezan sa Islamskom državom.

„To je tipičan sluča nasumičnog pucanja i nema nikakve veze sa terorizmom“, rekao je tužilac.

Kako prenosi Rojters, napadač Ali David Sonboli (18) je bio naoružan pištoljem „glok“, devet milimetara, i imao je 300 metaka u rancu.

Prema rečima šefa minhenske policije, napadač je rođen i odrastao u Minhenu, prenosi Rojters.

On je takođe naveo da napad „apsolutno“ nije povezan sa pitanjem izbeglica.

AP prenosi da istražitelji smatraju da je napadač bio mentalno poremećen, da je bio podvrgnut psihijatrijskom lečenju i lečio se od depresije.

Policija je takođe saopštila da nema indicija da postoji još neki napadač.

Kancelarija bavarskog tužioca saopštila je da napadač nije imao kriminalni dosije i da policiji nije bio poznat. Veruje se da je živeo sa roditeljima u četvrti Maksvoštand u Minhenu, a policija pretražuje njegov stan.

Nemačka štampa: Terorizam je među nama

U petak uveče u minhenskom tržnom centru napadnuti smo svi mi, svako može da bude žrtva, bilo gde: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži…- ovim rečima nemačka štampa danas komentariše napad u Minhenu, prenosi Dojče vele.

Nica, Vircburg, Minhen – u samo nedelju dana tri ubilačka pohoda, od kojih je za prva dva jasno da imaju islamističku pozadinu, piše Dojče vele i navodi pisanje dnevnika „Berliner cajtung“:

„Kada svaki kamion može da bude ubilačko oružje, kada mesto terora može da bude svaki voz i svaka radnja na periferiji, onda je ispravna ocena da nema apsolutne bezbednosti. Apstraktno smo bili svesni opravdanosti takvog upozorenja. Ali ovih dana ono postaje konkretno. Retko kada nam je jedno saznanje pretilo da otrgne toliko od životnog kvaliteta.“

Slično piše portal inFranken.de:

„Pariz, Brisel, Nica – Vircburg, Minhen… Teror se sve više približavao i sada je među nama. Gorka spoznaja: nasilje nas može zadesiti na sve strane – u metropoli, jednako kao i u provinciji. Slike koje gledamo na vestima više nisu strane, nego naše. Ođednom nas to sve direktno pogađa. Pribojavali smo se. Pitanje više nije da li će, već kada će.“

„Štutgarter cajtung“ piše da je u svetu kakav trenutno vidimo previše je mržnje i zaslepljenosti.

„Nepoštovanje vrednosti ljudskog života toliko je da u dogledno vreme ne možemo da se nadamo poboljšanju. Ta egzistencijalna pretnja se ne može savladati sa više prevencije, više policije, više bezbednosti ili budnosti“, piše dnevnik.

List navodi da je istih rečenica je već bilo nakon napada u Francuskoj i Belgiji i da je tada njihovo značenje bilo više apstraktno jer su se odnosile na druga društva.

„Nakon napada u vozu kod Vircburga od pre nekoliko dana, a najkasnije nakon užsnog napada u Minhenu, jasno je da takve ocene podjednako važe za Nemačku, kao i za zemlje koje su prethodne bile pogođene terorom“, ocenjuje list.

„Vezer kurir“ piše da to nije bio rat bajkerskih bandi, niti obračun dilera ili makroa:

„U petak uveče, u minhenskom tržnom centru napadnuti smo vi mi. Jednako kao i u Parizu, Briselu, Nici, Vircburgu. I to se neće završiti ni nakon Minhena. Sva brutalnost može da se vidi na kratkom video snimku, na kojem se vidi da atentator kako puca na potpuno nevine, slučajne prolaznike. Svako može da bude žrtva, bilo gde: u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži…“

List navodi da je atmosfera zatrovana.

„Ništa, apsolutno ništa ne opravdava napade na civile. Već sada policija traži da se na internetu ne objavljuju slike ili video-snimci koji bi napadačima mogli da daju informacije o taktici snaga bezbednosti. Na vidiku su zakoni koji policiji i tajnoj službi olakšavaju, a medijima otežavaju posao. Sa tim ćemo morati da živimo, barem onoliko dugo dok se u svakom pogledu ne odbranimo od velike pretnje“, piše taj list.“Vestfalen blat“ navodi da je glavni cilj Islamske države je jasan: radikali žele da u zapadnim zemljama izazovu sukobe između muslimana i nemuslimana, sve do građanskog rata.

„Od toga smo jos uvek daleko udaljeni. Ali problemi se već prepoznaju: nepoverenje prema muslimanima raste, to pokazuju ankete. Sa svakim napadom sve više. Veliki izazov je ne upasti u tu zamku. To nije lako. I kod nas žive mladi muslimani koji su podložni radikalizaciji od strane propovednika mržnje. Za to ne moraju da idu u džamiju, dovoljan je internet-priključak“, zaključuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.