U trendu

Ministar: Nazivi klubova bugarske zajednice u SM ne smeju biti provokativni

SOFIJA/SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je bugarsku zajednicu u ovoj zemlji da otvora što više klubova u kojima bi se okupljali, ali da njihovi nazivi ne treba da povređuju osećanja drugih građana.

Osmani je u intervjuu za Bugarsku tv., rekao da je očigledno da su imena klubova, u kojima se okupljaju predstavnici bugarske zajednice u Severnoj Makedoniji, bez obzira na, kako kaže, njihovu naučnu interpretaciju, provokacija za većinu i to je dovoljno.

„Ako se većina Makedonaca oseća uvređenim zbog toga, treba da razumemo ovu osetljivost i da verujemo da je to u interesu bugarske zajednice“, rekao je Osmani.

Na pitanje da li će nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o fondacijama i udruženjima, udruženja „Ivan Mihailov” i „Car Boris III” morati da promene imena, Osmani je odgovorio potvrdno i dodao da to predviđa zakon.

„Biću dosledan – lično sam sumnjao u retroaktivnost pojedinih delova zakona. Ali odluka Skupštine je takva da se imena ne vezuju za periode kao što je fašistički period Drugog svetskog rata, koji povređuje osećanja građana. Klubovi će to morati da urade“, rekao je Osmani.

Osmani je najavio da planira da naredne sedmice pozove predstavnike bugarskih udruženja na sastanak da bi, kako kaže, napraviti plan kako da se bugarskoj zajednici omogući da se izjasni o svojoj pripadnosti, identitetu i kulturnoj pripadnosti.

„Imam iskustva, imam volju i država ima volju da pomogne bugarskoj zajednici da se integriše“, rekao je, između ostalog, Osmani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar