U trendu

Ministar spoljnih poslova Kine oštro odbacio saopštenje G7 o Tajvanu

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji odlučno je odbacio izjavu ministara spoljnih poslova Grupe sedam (G7) u vezi sa Tajvanom, objavila je agencija Sinhua.

„Kristalno su jasni uzroci i razvoj trenutne napetosti oko Tajvanskog moreuza, i jasno je ko je na strani pravde. Sjedinjene Države su te koje su započele nevolju, stvorile krizu i kontinuirano dovodile do eskalacije tenzije“, rekao je Vang 4. avgusta na marginama sastanaka ministara spoljnih poslova o saradnji u istočnoj Aziji.

„Flagrantna provokacija Sjedinjenih Država stvorila je veoma loš presedan. Ako se ne ispravi i ako joj se ne suprotstavimo, da li će se i dalje poštovati princip nemešanja u unutrašnje poslove? Hoće li se i dalje poštovati međunarodno pravo? Kako se može čuvati regionalni mir?“, upitao je Vang.

Kako prenosi Sinhua, on je rekao da saopštenje ministara spoljnih poslova G7 iskrivljuje činjenice i namerno meša ono što je ispravno sa pogrešnim.

„Odakle im pravo da neosnovano kritikuju razumne i zakonite mere Kine za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta? Ko im je dao ovlašćenja? Zar nije apsurdno da je prekršilac zaštićen, a branilac optužen?“, ponovo je upitao kineski ministar.

Napomenuvši da je pogrešna reakcija G7 izazvala veliko ogorčenje među kineskim narodom, Vang je rekao da su suverenitet i nezavisnost Kine i drugih zemalja stečeni kroz krvave bitke koje su ljudi vodili i da ih nikada više ne treba narušavati.

Današnja Kina više nije ona iz 19. veka, a istorija ne bi smela i neće se ponoviti, naglasio je on.

Međunarodna zajednica treba da se nedvosmisleno suprotstavi svakom aktu koji dovodi u pitanje princip jedne Kine i da se odupre svim povredama suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, rekao je Vang.

Zemlje regiona treba da budu ujedinjenije protiv bilo kakve hegemonije, istakao je Vang Ji, dodavši da samo na taj način zemlje u regionu mogu zaista da zaštite svoju bezbednost, kao i regionalni mir i stabilnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar