U trendu

Ministar: U Nemačkoj vrlo visoka pretnja od ekstremne desnice

Bezbednosna pretnja vezana za ekstremnu desnicu „vrlo je visoka u Nemačkoj“, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer posle rasističkog napada u Hanauu u kome je ubijeno devet ljudi.

„Pojačaćemo nadzor na osetljivim mestima, posebno u džamijama“ kao i na aerodromima, rekao je ministar na konferenciji za novinare u Berlinu.

Četrdesettrogodišnji Nemac u sredu je ubio devet ljudi imigrantskog porekla u mestu Hanau kod Frankfurta pre nego što je ubio svoju majku i sebe. Napadač, identifikovan kao Tobijas R. ostavio je iza sebe više tekstova i video snimaka u kojima zastupa rasističke poglede i tvrdi da je pod nadzorom od rodjenja.

Nemačka ministarka pravde Kristin Lambreht je obećala da će vlada „detaljno razmotriti“ kako „ekstremisti“ mogu legalno da poseduju oružje kao što je bio slučaj sa napadačem u Hanauu.

Ona je rekla da nasilje ekstremne desnice sada predstavlja „glavnu opasnost“ za nemačku demokratiju, ne samo zbog broja osumnjičenih već i zbog „intenziteta“ njihove odlučnosti.

Zehofer je rekao da odbija da se „relativizuje“ rasistička motivacija osumnjičenog u Hanauu, koji se ubio, zato što je u tekstu od 24 strane on pokazao stara osećanja proganjanja i razvija teorije zavere.

Izgleda da je Tobijas R. delovao samostalno, kao i čovek koji je ubio dve osobe u oktobru u Haleu posle pokušaja napada ispred sinagoge.

Dva ministra su istakla teškoću da se detektuju osumnjičeni. „Oko polovina ljudi“ koji su prešli na delo nisu poznati policiji, rekao je šef kriminalne policije Holger Munk.
Nemačka je nedavno pojačala kontrolu oružja a u sredu je vlada usvojila nove mere namenjene da primete pretnje ekstremne desnice preko Interneta i da ih teže kazne.
Napad se dogodio u vreme kada u Nemačkoj raste zabrinutost zbog ekstremne desnice, zbog ranijih napada i jačanja antiimigrantske partije Alternativa za Nemačku (AfD).

Jedan zvaničnik Socijaldemokratske partije levog centra, partnera u koalicionoj vladi kancelarke Angele Merkel, optužio je AfD da pruža ideološku hranu ljudima kao što je napadač u Hanauu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar