U trendu

Ministarstva pravde CG: NVO MANS pokušao da obmane javnost

PODGORICA – NVO MANS je pokušao da obmane javnost netačnim i tendecioznim tumačenjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, saopštilo je danas Ministarstva pravde Crne Gore.

MANS je u subotu naveo da „osuđeni i odbegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, po Vladinom predlogu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, neće morati da objasni odakle mu 3,8 miliona na tajnom švajcarskom računu“, preneli su ranije podgorički mediji.

„Ako funkcioner sakrije višemilionsku imovinu i ona bude pronađena, država je ne može oduzeti, osim ako ima dokaze da je izvršeno tačno određeno krivično delo“, objavio je MANS na Tviteru.

Ministarstva pravde Crne Gore, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, ističe da „čak i prema važećem Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, ukoliko je tačno da je Državno tužilaštvo Crne Gore utvrdilo da navedeni iznos i tajni švajcarski račun pripada Svetozaru Maroviću, tužilaštvo je moglo oduzeti predmetni novac u okviru postupka trajnog oduzimanja imovinske koristi koji je sproveden, a u kojem je trajno oduzeta druga imovina Svetozara Marovića“.

Za ovu mogućnost, kaže se u saopštenju, nije postojao uslov, odnosno važeći zakon nema takvo ograničenje, kao ni predložene izmene, da se predmetni novac poveže sa bilo kojim krivičnim đelom.

„Svetozar Marović je pravosnažno osuđen, na osnovu čega je i sproveden postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, pa je i predmetni iznos sa tajnog švajcarskog računa mogao biti oduzet, a zašto nije, odgovori se moraju potražiti od institucije koja je vodila predmetni postupak“, navodi crnogorsko Ministarstvo pravde.

„Svaki zakon je dobar onoliko koliko se dobro i primenjuje u praksi, pa se eventualni nedostaci i propusti u primeni važećeg zakona ne mogu pripisati novim rešenjima u Predlogu izmena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, koji je i nastao sa ciljem dodatnog snaženja postojećih pravnih odredaba“, stoji u saopštenju.

Predlogom Zakona se, navodi se, upravo stvaraju mogućnosti bržeg i efektnijeg oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom đelatnošću kroz procedure koje olakšavaju oduzimanje imovinske koristi, prebacujući teret dokazivanja na lice čija se imovina preispituje da dokaže zakonitost sticanja iste.

„U kolikoj meri će se otkriti i oduzeti imovinska korist stečena kriminalnom delatnošću, zavisiće od institucija koje će primenjivati odredbe zakona i njihovih kapaciteta, a to će svakako ceniti vreme i dalji postupci, a ne oni koji zloupotrebom procesnih ovlašćenja kroz besmislene i bespotrebne usmene rasprave pred Upravnim sudom u postupcima zbog ćutanja administracije uzimaju milione evra“, navodi Ministarstvo.

„Žao nam je što to moramo iznova ponavljati, ali ponavljaćemo dok god u NVO MANS ne shvate da su miloni evra koji oni uzimaju zloupotrebom procesnih prava, za nas skoro jednaki kao kad neko te isti milione uzima od građana kriminalnom đelatnošću“, saopštilo je Ministarstvo pravde Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar