U trendu

Ministarstva pravde CG: NVO MANS pokuĆĄao da obmane javnost

PODGORICA – NVO MANS je pokuĆĄao da obmane javnost netačnim i tendecioznim tumačenjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnoơću, saopĆĄtilo je danas Ministarstva pravde Crne Gore.

MANS je u subotu naveo da „osuđeni i odbegli ĆĄef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, po Vladinom predlogu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnoơću, neće morati da objasni odakle mu 3,8 miliona na tajnom ĆĄvajcarskom računu“, preneli su ranije podgorički mediji.

„Ako funkcioner sakrije viĆĄemilionsku imovinu i ona bude pronađena, drĆŸava je ne moĆŸe oduzeti, osim ako ima dokaze da je izvrĆĄeno tačno određeno krivično delo“, objavio je MANS na Tviteru.

Ministarstva pravde Crne Gore, u saopĆĄtenju dostavljenom Tanjugu, ističe da „čak i prema vaĆŸećem Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnoơću, ukoliko je tačno da je DrĆŸavno tuĆŸilaĆĄtvo Crne Gore utvrdilo da navedeni iznos i tajni ĆĄvajcarski račun pripada Svetozaru Maroviću, tuĆŸilaĆĄtvo je moglo oduzeti predmetni novac u okviru postupka trajnog oduzimanja imovinske koristi koji je sproveden, a u kojem je trajno oduzeta druga imovina Svetozara Marovića“.

Za ovu mogućnost, kaĆŸe se u saopĆĄtenju, nije postojao uslov, odnosno vaĆŸeći zakon nema takvo ograničenje, kao ni predloĆŸene izmene, da se predmetni novac poveĆŸe sa bilo kojim krivičnim đelom.

„Svetozar Marović je pravosnaĆŸno osuđen, na osnovu čega je i sproveden postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom delatnoơću, pa je i predmetni iznos sa tajnog ĆĄvajcarskog računa mogao biti oduzet, a zaĆĄto nije, odgovori se moraju potraĆŸiti od institucije koja je vodila predmetni postupak“, navodi crnogorsko Ministarstvo pravde.

„Svaki zakon je dobar onoliko koliko se dobro i primenjuje u praksi, pa se eventualni nedostaci i propusti u primeni vaĆŸećeg zakona ne mogu pripisati novim reĆĄenjima u Predlogu izmena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnoơću, koji je i nastao sa ciljem dodatnog snaĆŸenja postojećih pravnih odredaba“, stoji u saopĆĄtenju.

Predlogom Zakona se, navodi se, upravo stvaraju mogućnosti brĆŸeg i efektnijeg oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom đelatnoơću kroz procedure koje olakĆĄavaju oduzimanje imovinske koristi, prebacujući teret dokazivanja na lice čija se imovina preispituje da dokaĆŸe zakonitost sticanja iste.

„U kolikoj meri će se otkriti i oduzeti imovinska korist stečena kriminalnom delatnoơću, zavisiće od institucija koje će primenjivati odredbe zakona i njihovih kapaciteta, a to će svakako ceniti vreme i dalji postupci, a ne oni koji zloupotrebom procesnih ovlaơćenja kroz besmislene i bespotrebne usmene rasprave pred Upravnim sudom u postupcima zbog ćutanja administracije uzimaju milione evra“, navodi Ministarstvo.

„Ćœao nam je ĆĄto to moramo iznova ponavljati, ali ponavljaćemo dok god u NVO MANS ne shvate da su miloni evra koji oni uzimaju zloupotrebom procesnih prava, za nas skoro jednaki kao kad neko te isti milione uzima od građana kriminalnom đelatnoơću“, saopĆĄtilo je Ministarstvo pravde Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.