U trendu

Ministri 23 zemalja EU potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Više od 20 zemalja članica Evropske unije potpisalo je danas ključni sporazum za jačanje saradnje u oblasti odbrane, koji izmedju ostalog predvidja veća izdvajanja za vojnu opremu i istraživanja.

Ministri odbrane 23 zemlje su u Briselu poslali Savetu EU „zajedničko obaveštenje“ o programu stalne strukturne saradnji u odbrani (PESCO).

Savet bi do kraja godine trebalo da donese odluku o zvaničnom pokretanju tog programa koji ima za cilj da pojača bezbednost članica i poboljša koordinaciju u razvoju nove vojne opreme.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini izjavila je da su zemlje potpisnice već poslale više od 50 zajedničkih projekata u oblastima odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.

Mogerini je rekla da problem u izdvajanjima za odbranu u Evropi nije u tome koliko se troši, nego u tome što se troši „fragmentirano“, preneo je portal EurActiv.com.

Ako zemlje članice žele da troše na koordinisan način, da investiraju zajedno, mogu to da rade kroz EU, kroz PESCO, uz podršku Evropskog odbrambenog fonda koji smo osnovali“, rekla je Mogerini, dodajući da EU i NATO moraju da nastave da saradjuju. 

PESCO, za koji su se najviše zalagali Nemačka i Francuska, deo je napora da se ojača EU posle referenduma o Bregzitu, a prati formiranje Evropskog odbrambenog fonda koji će imati godišnji budžet od 5,5 milijardi evra.

Pristalice sporazuma ocenjuju da će PESCO biti dopuna NATO-u, koji će i dalje imati primarnu ulogu u odbrani Evrope.

Sporazum predvidja da zemlje obezbede „značajnu podršku“ u ljudstvu, opremi, obuci i infrastrukturi za vojne misije EU.

Potpisnice se, takodje, obavezuju na „redovno povećanje budžeta za odbranu“, kao i izdvajanje 20 odsto odbrambenih troškova za nabavku opreme i dva odsto za istraživanje i tehnologiju.

PESCO bi mogao da dovede do otvaranja evropske vojne bolnice ili logističkog centra, ali će se prvo usredsrediti na projekte za razvoj nove vojne opreme, kao što su tenkovi ili bespilotne letelice, u cilju uskladjivanja oružanih sistema i smanjivanja razlika u kapacitetima pojedinačnih zemalja.

Medju zemljama koje su potpisale sporazum su Francuska, Nemačka, Španija i Italija, dok Velika Britanija i Danska neće učestvovati u tome.

Učešće u projektu PESCO je dobrovoljno i zemlje mogu kasnije da se pridruže, ako to odobre ranije potpisnice sporazuma. Države koje nisu članice EU takođe mogu učestvovati u odredjenim misijama, mada neće imati ulogu u odlučivanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.