U trendu

Ministri članica G7 će još jednom pozvati Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine

TOKIO – Ministri spoljnih poslova zemalja članica Grupe 7 će na sastanku u nedelju najverovatnije ponovo pozvati Rusiju da odmah prekine rat protiv Ukrajine, a kineskim vlastima će uputiti upozorenje zbog pokušaja da silom promene status kvo na Tajvanskom moreuzu, objavila je japanska agencija Kjodo, pozivajući se na svoje izvore.

Kako se navodi, sastanku će, između ostalih, prisustvovati japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ishod tog sastanka biće uvod u samit G7 koji će biti održan u Hirošimi od 19. do 21. maja ove godine, kojim će predsedavati predsednik Japana Fumio Kišida.

Izvor agencije navodi da japanska vlada radi na tome da se u zajedničku izjavu ministara uključi poziv Rusiji da momentalno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Ministri će najverovatniji kritikovati kritikovati rusko, kako se navodi, zveckanje nuklearnim oružjem i zahtevaće od Moskve da povuče svoje trupe iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Zajedničko saopštenje će imati za cilj da još jednom pokaže nepokolebljivu solidarnost zemalja G7 (Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države) sa Ukrajinom, rekao je izvor Kjoda.

Otkako je Moskva u februaru prošle godine otpočela invaziju na Ukrajinu, članice G7 pojačale su pritisak na Rusiju osudom njenih dela, između ostalog, nizom ekonomskih sankcija koje imaju za cilj da iscrpe Kremlj, navodi japanska agencija.

Istovremeno, zemlje su zabrinute zbog toga što je Kina održala prijateljske odnose sa Rusijom, ali i zbog njenog delovanja u Istočnom i Južnom kineskom moru i stava prema Tajvanu.

Očekuje se da će šefovi diplomatije G7 potvrditi značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, ali i da će osuditi testiranje balističkih raketa od strane Severne Koreje, te da će pozvati sve zemlje da u potpunosti sprovode sankcije u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje imaju za cilj obuzdavanje severnokorejskog nuklearnog i ratnog programa, dodaje Kjodo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.