U trendu

Ministri Egipta, Jordana, Nemačke i Francuske o obnovi pregovora Izraela i Palestinaca

Ministri spoljnih poslova Egipta, Jordana, Nemačke i Francuske sastali su se danas u Kairu da razmotre načine za obnovu mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca, nedelju dana pre stupanja na dužnost novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Oni su u zajedničkom saopštenju pozvali na praktične korake radi pokretanja „verodostojnih pregovora“ o osnivanju palestinske države, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, na teritoriji koju je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izrazili su spremnost da zajedno sa SAD posreduju u pregovorima koji će dovesti do „sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u regionu“.

Šef egipatske diplomatije Sameh Šukri rekao je da osnivanje nezavisne palestinske države ne treba da ugrozi bezbednost Izraela i dodao da je ono „glavna garancija za postizanje stabilnosti u regionu“.

Palestinci su se suočili s nizom prepreka u vreme administracije odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa i žalili su se na korake Vašingtona koje su smatrali proizraelskim, a izrazili su spremnost da saradjuju sa Bajdenovom administracijom.

Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela krajam 2017. i naredne godine preselio iz Tel Aviva u taj grad Ambasadu SAD, uskratio finansijsku pomoć Palestincima i promenio dugogodišnju američku politiku prema kojoj su jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali smatrana nelegitimnim.

Sa šefovima diplomatija koji su se okupili u Kairu danas se sastao predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi. On je u decembru rekao da Kairo radi na rešenju izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države, „uzimajući u obzir regionalne i medjunarodne promene“, čime je očito aludirao na izbor Bajdena i normalizaciju odnosa Izraela i četiri arapske države, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan apelovao je na Izrael i Palestince da potvrde posvećenost postizanju rešenja sukoba i da se uzdrže od unilateralnih mera, ocenivši da bi to doprinelo „izgradnji poverenja i početku konsultacija“ dve strane.

Pre nego što je krenuo za Kairo, šef nemačke diplomatije Hajko Mas najavio je juče da će ministri diskutovati o tome „koji konkretni koraci“ mogu da pomognu izgradnji poverenja izmedju Izraela i Palestinaca.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u septembru pozvao na održavanje medjunarodne konferencije početkom 2021. godine kako bi bio pokrenut „istinski mirovni proces“ zasnovan na rezolucijama UN i ranijim sporazumima s Izraelom.

Palestinci više ne smatraju SAD poštenim posrednikom, ali je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki u decembru rekao da je Palestinska uprava spremna da saradjuje sa Bajdenovom administracijom, pozivajući Izrael da se vrati pregovorima zasnovanim na rešenju po modelu dve države.

Palestinci više od tri decenije teže nezavisnoj državi na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio 1967. godine.

Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali je dve godine kasnije uveo parališuću blokadu te teritorije kada je islamski ekstremistički Hamas preuzeo kontrolu nad njom od Abasovog umerenijeg Fataha.

Suštinskih pregovora Izraela i Palestinaca nije bilo otkako je Benjamin Netanjahu drugi put postao izraelski premijer pre više od jedne deceniju, a dve strane su oštro podeljene u odnosu na ključna pitanja sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.