U trendu

Ministri EU i ZB o suzbijanju ilegalane trgovine oružjem

BRISEL – Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, danas će, u saradnji sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom, komesarom za proširenje Oliverom Varheliijem i slovenačkim predsedavanjem Savetom EU, organizovati video-konferencijski sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana, na temu suzbijanja ilegalne trgovine vatrenim oružjem, najavljeno je u Evropskoj komsiji.

Na sastanku će učestvovati i agencije EU, kao i regionalne i međunarodne organizacije, poput Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije UN za droge i kriminal.

Učesnici će razgovarati o sprovođenju akcionog plana EU za trgovinu vatrenim oružjem 2020-2025 sa fokusom na akcije koje se tiču jugoistočne Evrope kao i o implementaciji Regionalne mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.

U EK konstatuju da je od usvajanja mape puta 2018. godine ostvaren kontinuirani napredak partnera sa Zapadnog Balkana u usklađvanju pravnih okvira sa pravilima EU i UN o vatrenom oružju kao i povećanje operativne saradnje i razmene informacija sa EU i njenim organima za sprovođenje zakona.

Sastanak će biti prilika za diskusiju i o daljim radnjama na preostalim izazovima u celom regionu, uključujući praznine u okvirima krivičnog prava i razmenu podataka između organa za sprovođenje zakona, sudova i tužilaštava, navode u Komisiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.