U trendu

Ministri spoljnih poslova EU o novim snakcijama Belorusiji

LUKSEMBURG – Ministri inostranih poslova Evropske unije raspravljali su danas o uvođenju novih ekonomskih sankcija Belorusiji, uključujući i aviokompaniji Belavia, kako bi se zaustavila, kako navodi Brisel, namerna politika Minska da pošalje hiljade migranata preko granice u EU.

Predlog sankcija, koji je Letonija danas u Luksemburgu iznela prvi put, prvobitno nije bio na dnevnom redu ministara spoljnih poslova EU, a možda će biti odgovor na odluku Belorusije da proteklog vikenda protera francuskog ambasadora, kazale su diplomate, preneo je Rojters.

Francuska je danas saopštila da je njen ambasador napustio Belorusiju jer su mu vlasti okončale akreditaciju nakon što nije predao akreditive predsedniku Aleksandru Lukašenku, koga EU više ne priznaje za legitimnog šefa države.

Pooštravanje sankcija usledilo bi nakon opsežnih mera koje su u junu uvedene beloruskoj ekonomiji zbog Lukašenkovog nasilnog odgovora na demonstracije organizovane nakon njegovog reizbora u avgustu 2020, koje oni osporavaju.

Demonstranti kažu da su izbori bili namešteni, što on negira.

Mnoge države EU sada, takođe, optužuju Lukašenka da prima ilegalne migrante iz Iraka, Irana i Afrike kako bi ih poslao preko granice u EU radi destabilizacije evropskog bloka.

Lukašenko to negira i optužuje Zapad za, kako kaže, humanitarnu katastrofu nakon što su migranti ostali na belorusko-poljskoj granici.

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs izjavio je da Belorusiji treba uvesti strože sankcije i dodao da veruje da treba sankcionisati u potpunosti beolrusku nacionalnu aviokompaniju Belaviju, kojoj je već zabranjeno da koristi vazdušni prostor EU.

Belavia iznajmljuje avione od zemalja EU, posebno od Irske, koja je oprezna u pogledu mera koje bi omele postojeći zakup, iako je ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Kovenej rekao da je otvoren da se spreči postizanje budućih dogovora.

„Iako Irska želi da pojača sankcije i pritisak na beloruski režim, moramo se pobrinuti i da to bude izvodljivo i primenjivo“, rekao je on novinarima u Luksemburgu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar