U trendu

Minsk: Oružane snage Rusije i Belorusije izvešće vojnu vežbu

MINSK – Načelnik Odeljenja za vojnu saradnju Ministarstva odbrane Belorusije, pukovnik Valerij Revenko najavio je danas združenu vojnu vežbu regionalnih snaga Belorusije i Rusije.

„Planirano je da vojne jedinice iz sastava budu raspoređene na četiri poligona Oružanih snaga Republike Belorusije u istočnim i centralnim delovima zemlje, nakon čega će početi da izvode aktivnosti borbene obuke“, rekao je Ravenko u videu objavljenom danas na društvenoj mreži Telegram.

Kako je navedeno, glavni sadržaj ovih događaji će biti taktičke vežbe, uključujući bojevo gađanje i lansiranje protivvazdušnih vođenih raketa, taktičke i specijalne vežbe sa razvojem pitanja inžinjerijske opreme regiona i granica, organizacije komunikacija, bezbednosti, logistike, prenosi TAS S.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je prošle nedelje da su Belorusija i Rusija su počele sa razmeštanjem združenih oružanih snaga duž granica te zemlje.

Kako je istakao beloruski lider, odluka o raspoređivanju zajedničke grupe snaga doneta je tokom razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a podstaknuta je eskalacijom neprijateljskih aktivnosti na zapadnoj granici Belorusije.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je pre dva dana da su prvi vojni vozovi sa ruskim trupama stigli u Belorusiju.

Kako je preciziralo ministarstvo, Rusija će u regionalne snage uvrstiti 9.000 vojnika, 170 tenkova, 200 oklopnih transportera i 100 artiljerijskih sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.