U trendu

Minsk spreman da prosledi sve informacije o incidentu

MINSK – Minsk je spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom „Rajanera“ zainteresovanim stranama, ali još nije bilo nikakvih zahteva iz zemalja članica Evropske unije, rekao je sinoć beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.

„Spremni smo da prosledimo svaku informaciju u vezi sa incidentom i da sprovedemo transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci“, rekao je Makej, prenosi Tas s.

On je precizirao da je Belorusija spremna da pozove pre svega eksperte iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport kako bi sproveli istragu.

Naglasio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.

„Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari“, poručio je Makej.

Lideri EU sa samita u Briselu trebalo bi da pozovu na međunarodnu istragu o ovom incidentu, ali i da razmotre poziv svim EU avioprevoznicima da izbegavaju prelet preko teritorije Belorusije kao i zabranu preleta EU vazdušnog prostora beloruskim avio-kompanijama i sprečavanje njihovog pristup aerodromima u EU.

Avion kompanije „Rajaner“ morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.